Αντικατάσταση Αορτικής ρίζας με διατήρηση της Αορτικής βαλβίδας (Επέμβαση David).

Αντικατάσταση Αορτικής ρίζας με διατήρηση της Αορτικής βαλβίδας (Επέμβαση David).

Η επέμβαση David πραγματοποιείται σε ασθενείς που έχουν ανεύρυσμα της Αορτικής ρίζας με ή χωρίς ανεπάρκεια της Αορτικής βαλβίδας. Με τη μέθοδο αυτή το ανεύρυσμα επιδιορθώνεται αλλά η βαλβίδα του ασθενούς διατηρείται. Πήρε το όνομά της από τον Χειρουργό Tirone David ο οποίος τη σχεδίασε και την πραγματοποίησε αρχικά.

Η αορτική ρίζα αποτελεί το αρχικό τμήμα της αορτής, της μεγάλης αρτηρίας που ξεκινά από την καρδιά και δίνει αίμα σε όλο το σώμα. Η ρίζα περιλαμβάνει τον αορτικό δακτύλιο που είναι σκληρός και ινώδης, με τις γλωχίνες (πτυχές) της αορτικής βαλβίδας που προσφύονται σε αυτόν και τα στόμια από τα οποία βγαίνουν (εκφύονται) οι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ.

Σε ασθενείς που πάσχουν από ανεύρυσμα της αορτικής ρίζας, αυτή διατείνεται με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η διάμετρός της και να ανεπαρκεί η αορτική βαλβίδα. Τότε απαιτείται  να αντικατασταθεί η ρίζα της αορτής γιατί υπάρχει κίνδυνος ρήξεως και διαχωρισμού, που είναι καταστροφικές επιπλοκές.

 

Αυτό γίνεται συνήθως με αντικατάσταση του αρχικού τμήματος της αορτής μαζί με την αορτική βαλβίδα του ασθενούς. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα συνθετικό μόσχευμα που στην άκρη του έχει μια τεχνητή βαλβίδα, συνήθως μηχανική και σε μερικές περιπτώσεις βιολογική (βαλβιδοφόρο μόσχευμα).

Πρόκειται για μια επέμβαση που αντιμετωπίζει το ανεύρυσμα αλλά έχει το μειονέκτημα ότι αντικαθιστά μαζί με το ανεύρυσμα τη βαλβίδα του ασθενούς, που συνήθως έχει φυσιολογική δομή. Έτσι, απαιτείται η λήψη μετεγχειρητικά αντιπηκτικών φαρμάκων εφόρου ζωής που αραιώνουν το αίμα και επεμβαίνουν στο μηχανισμό της πήξης του αίματος και προδιαθέτουν σε αιματώματα και αιμορραγίες.

Επίσης, ο άμεσος και απώτερος μετεγχειρητικός κίνδυνος είναι αυξημένος.

Καρδιοχειρουργικό
Περιστατικό Αντιμετώπισης Διαχωρισμού της Αορτής

Ρωτήστε τον Ιατρό

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας με τις ερωτήσεις σας:

Η επέμβαση David αφαιρεί το πάσχον τμήμα της αορτικής ρίζας αλλά διατηρεί τη βαλβίδα του ίδιου του ασθενούς. Πραγματοποιείται με χρήση της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας που αναλαμβάνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η αορτή διατέμνεται (χωρίζεται) λίγο ψηλότερα από τα στόμια που ξεκινούν οι στεφανιαίες αρτηρίες. Τα στόμια παρασκευάζονται και διατηρούνται. Η υπόλοιπη αορτική ρίζα που πάσχει αφαιρείται ενώ η αορτική βαλβίδα διατηρείται.

Στη συνέχεια τοποθετούνται ραφές κάτω από τη βαλβίδα και τον Αορτικό δακτύλιο.

Με τις ραφές αυτές στερεώνεται στην Καρδιά το κατάλληλο αγγειακό μόσχευμα.

Η αορτική βαλβίδα του ασθενούς τοποθετείται εντός του αγγειακού μοσχεύματος και παρασκευάζεται κατάλληλα ώστε να ανοίγει και να κλείνει σωστά με το φυσιολογικό τρόπο. Ακολούθως, η βαλβίδα ράβεται στο εσωτερικό του αγγειακού μοσχεύματος με συνεχή ραφή.

Δύο μικρές τρύπες που δημιουργούνται στο αγγειακό μόσχευμα θα φιλοξενήσουν στη συνέχεια τα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών. 

Τέλος, το ελεύθερο άκρο του αγγειακού μοσχεύματος ράβεται και ενώνεται με το τελικό τμήμα της ανιούσης αορτής ή με την αρχή του αορτικού τόξου.


Στο τέλος της επέμβασης David έχει πια δημιουργηθεί από την αρχή μια νέα αορτική ρίζα και με διατηρημένη και επιδιορθωμένη την ίδια τη βαλβίδα του ασθενούς.


Η επέμβαση David πλεονεκτεί της κλασσικής αντικατάστασης της Αορτικής ρίζας με βαλβίδοφόρο μόσχευμα διότι:

  1. Έχει μικρότερο κίνδυνο αιμορραγίας μετά την επέμβαση.

  2. Δεν απαιτείται η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα.

  3. Δεν παρεμποδίζεται μετεγχειρητικά η έντονη φυσική δραστηριότητα, λόγω λήψεως αντιπηκτικών.

  4. Είναι πιο φυσιολογική ως επιδιόρθωση γιατί διατηρεί τη βαλβίδα του ασθενούς. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα τόσο στο προσδόκιμο επιβίωσης τόσο και στην πιθανότητα επιπλοκής είναι σαφώς καλύτερα στην επέμβαση David.

Καρδιοχειρουργικό Ιατρείο

Εντός Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


Λεωφόρος Κηφισίας & Ερυθρού

Σταυρού 4 - 15123 Μαρούσι


Ωράριο Ιατρείου:
Δε έως Πα 08:00 - 20:00

  • Καρδιοχειρουγός Ηλιόπουλος
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Google Places Icon
  • Grey YouTube Icon

Δημήτριος Ηλιόπουλος

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


Διευθυντής Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία


Αναπληρωτής Καθηγητής

Καρδιοχειρουργικής

Ιατρ. Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξυπηρέτηση Ασθενών

Γραμματεία Ιατρείου


Για τα ραντεβού σας καλέστε στα τηλ.: 210 6867689210 6867690

 

Για Επείγοντα Περιστατικά

καλέστε στο: 6944 696050

Όροι χρήσης, Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

Copyright © 2020 | Dimitrios C Iliopoulos ® CARDIAC SURGEON - Director, 4th Cardiac Surgery Clinic Hygeia Hospital Athens
Associate Professor of Cardiac Surgery, University of Athens - Hellas

Medical Web Design MS