Ο οξύς αορτικός διαχωρισμός αποτελεί σοβαρότατο σύμβαμα που χρήζει κατεπείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η αορτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος και τροφοδοτεί με οξυγονωμένο αίμα όλο τον οργανισμό. 
Η αορτή ξεκινάει από την καρδιά, συνεχίζει μέσα από τον θώρακα, την κοιλιά και καταλήγει σε δύο μικρότερες αρτηρίες τις λαγόνιες. 

Ο αορτικός αυλός αποτελείται από τρείς χιτώνες: τον έσω χιτώνα, τον μέσο χιτώνα και τον έξω χιτώνα.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας με τις ερωτήσεις σας:

Καρδιοχειρουργικό
Περιστατικό Αντιμετώπισης Διαχωρισμού της Αορτής
Δημήτριος Ηλιόπουλος Καρδιοχειρουργός, kardioxeirourgos, Στεφανιαία Νόσος, Βαλβιδοπάθειες, καρδιοχερουργικές επεμβάσεις, Bypass, by-pass, επεμβάσεις καρδιάς, επεμβάσεις βαλβίδων, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Ανευρύσματα, αρτηριακά μοσχεύματα, βαλβίδες καρδιάς, βαλβιδοπλαστική, Στένωση Αορτικής, Ανεπάρκεια Αορτικής, Στένωση Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Τριγλώχινας, Στένωση Τριγλώχινας, Στεφανιαίες Παρακάμψεις, Αγγειοπλαστική, μπαλονάκι, Βαλβιδοπλαστικές Μιτροειδούς

Όταν σε ένα σημείο του έσω χιτώνα υποστεί ρήξη, τότε εισέρχεται το αίμα εντός του τοιχώματος της αορτής, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται σε έκταση κατά μήκος το αγγείο, δημιουργώντας ένα ψευδή αυλό.
Ο ψευδής αυλός διογκώνεται (ανευρυσματική διάταση ) και το τοίχωμα του γίνεται λεπτό και αδύναμο με δυνητικό κίνδυνο να διαρραγεί.

Επίσης η διάταση της αορτής μπορεί να προκαλέσει στένωση ή απόφραξη των κλάδων της.

Ο διαχωρισμός της αορτής αποτελεί μία σοβαρή πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος και κατ΄επέκταση όλου του οργανισμού.


Ο διαχωρισμός της αορτής αξιολογείται χειρουργικά από τον χρόνο της έναρξης του. 
Ο διαχωρισμός χαρακτηρίζεται ως
οξύς, αν έχει συμβεί εντός δύο εβδομάδων, υποξύς  αν έχει διάρκεια από 2 έως 6 εβδομάδες και χρόνιος αφού παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα.


Ο οξύς διαχωρισμός επιφέρει άμεσα θανατηφόρες επιπλοκές στον πάσχοντα, ενώ ο χρόνιος, προκαλεί ανευρυσματική διάταση στο πληγέν τμήμα της αορτής με σοβαρές ισχαιμικές επιπλοκές και κίνδυνο ρήξης.

Στην Ιατρική βιβλιογραφία υπάρχουν 2 ταξινομήσεις για τον αορτικό διαχωρισμό.
Η ταξινόμηση -
σταδιοποίηση κατά DeBakey και η ταξινόμηση - σταδιοποίηση κατά Stanford.

Το 65% των περιπτώσεων του αορτικού διαχωρισμού ξεκινούν από την ανιούσα αορτή αμέσως μετά την αορτική βαλβίδα και τα στεφανιαία στόμια, το 10% εντοπίζεται στο αορτικό τόξο, το 20% στο άνω τμήμα της θωρακικής αορτής και το 5% στην θωρακοκοιλιακή αορτή.

Δημήτριος Ηλιόπουλος Καρδιοχειρουργός, kardioxeirourgos, Στεφανιαία Νόσος, Βαλβιδοπάθειες, καρδιοχερουργικές επεμβάσεις, Bypass, by-pass, επεμβάσεις καρδιάς, επεμβάσεις βαλβίδων, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Ανευρύσματα, αρτηριακά μοσχεύματα, βαλβίδες καρδιάς, βαλβιδοπλαστική, Στένωση Αορτικής, Ανεπάρκεια Αορτικής, Στένωση Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Τριγλώχινας, Στένωση Τριγλώχινας, Στεφανιαίες Παρακάμψεις, Αγγειοπλαστική, μπαλονάκι, Βαλβιδοπλαστικές Μιτροειδούς

Σε οξύ διαχωρισμό τύπου Α κατά Stanford ή Ι, ΙΙ κατά DeBakey, απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.


Σε οξύ διαχωρισμό τύπου Β κατά Stanford ή ΙΙΙ κατά DeBakey, χωρίς επιπλοκές, η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική και επικεντρώνεται στον έλεγχο της αρτηριακής πιέσεως και του πόνου.


Ενδείξεις άμεσης εγχειρητικής αντιμετώπισης είναι επίσης: ο επίμονος πόνος, η ύπαρξη ρήξης, η ανευρυσματική διάταση άνω των 5cm, η επέκταση του διαχωρισμού, η δημιουργία νέου διαχωρισμού, η μη ελεγχόμενη υπέρταση και η ισχαιμία των άκρων ή των οργάνων.


Η χειρουργική τεχνική που θα ακολουθήσει ο έμπειρος καρδιοχειρουργός εξαρτάται από τον τύπο του διαχωρισμού και τα συνυπάρχοντα προβλήματα όπως για παράδειγμα την ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας.

Η χειρουργική επέμβαση στον οξύ διαχωρισμό τύπου Α κατά Stanford ή Ι & ΙΙ κατά DeBakey, συνίσταται στην αντικατάσταση της ανιούσας αορτής με μόσχευμα από συνθετικό υλικό.

Αν η αορτική βαλβίδα παρουσιάζει ανεπάρκεια, λόγω της κατεστραμμένης αορτής, ο καρδιοχειρουργός θα διενεργήσει στον ίδιο χρόνο την αντικατάσταση ή την επισκευή της. 
Η δύσκολη αυτή επέμβαση εκτελείται με τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας.

Η χειρουργική επέμβαση στον οξύ διαχωρισμό τύπου Β κατά Stanford ή ΙΙΙ κατά DeBakey, συνίσταται στην αντικατάσταση της κατιούσας θωρακικής αορτής ή και τμήματος της κοιλιακής αορτής, με μόσχευμα από συνθετικό υλικό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αποκατάσταση του ανευρύσματος της αορτής με ενδοαυλική τοποθέτηση stent.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του διαχωρισμού της αορτής είναι μία απαιτητική και πολύπλοκη επέμβαση που προϋποθέτει εξειδίκευση και εμπειρία από όλα τα μέλη της καρδιοχειρουργικής ομάδας.

Καρδιοχειρουργικό Ιατρείο

Εντός Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


Λεωφόρος Κηφισίας & Ερυθρού

Σταυρού 4 - 15123 Μαρούσι


Ωράριο Ιατρείου:
Δε έως Πα 08:00 - 20:00

  • Καρδιοχειρουγός Ηλιόπουλος
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Google Places Icon
  • Grey YouTube Icon

Δημήτριος Ηλιόπουλος

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


Διευθυντής Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία


Αναπληρωτής Καθηγητής

Καρδιοχειρουργικής

Ιατρ. Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξυπηρέτηση Ασθενών

Γραμματεία Ιατρείου


Για τα ραντεβού σας καλέστε στα τηλ.: 210 6867689210 6867690

 

Για Επείγοντα Περιστατικά

καλέστε στο: 6944 696050

Όροι χρήσης, Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

Copyright © 2020 | Dimitrios C Iliopoulos ® CARDIAC SURGEON - Director, 4th Cardiac Surgery Clinic Hygeia Hospital Athens
Associate Professor of Cardiac Surgery, University of Athens - Hellas

Medical Web Design MS