Επεμβάσεις By-Pass

Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη.

Στην στεφανιαία νόσο παρουσιάζεται στένωση του αυλού των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών και παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από αυτές.

Όταν η απόφραξη σε κάποια στεφανιαία αρτηρία υπερβεί το 50%, τότε ο καρδιοχειρουργός παρακάμπτει αυτή τη στένωση, με τη χρήση μοσχευμάτων από ένα άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς. 
Η χειρουργική επέμβαση που διενεργεί ο καρδιοχειρουργός λέγεται αορτοστεφανιαία παράκαμψη  -  by-pass.
Ο σκοπός της επέμβασης είναι να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ, παρακάμπτοντας τα σημεία των στεφανιαίων αρτηριών που παρουσιάζουν στένωση, με τη συρραφή μοσχευμάτων μεταξύ αυτών και της αορτής.
Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιεί ο καρδιοχειρουργός είναι ανάλογα της βαρύτητας της νόσου και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του ασθενή.  
Τα μοσχεύματα μπορεί να προέρχονται από:
  • τη φλέβα του ποδιού του ασθενή (σαφηνής φλέβα),
  • τις αρτηρίες του χεριού (κερκιδικές αρτηρίες),
  • τις αρτηρίες του θώρακα (έσω μαστικές αρτηρίες), που είναι και τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα μοσχεύματα, αφού συνδυάζουν μακροπρόθεσμα, καλύτερα αποτελέσματα. 
Σύγχρονη Χειρουργική Αντιμετώπιση της
Στεφανιαίας Νόσου

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη - by pass, είναι η πιο συχνή καρδιοχειρουργική επέμβαση, η οποία διενεργείται στις μέρες μας, με σύγχρονες και εξελιγμένες τεχνικές, προσφέροντας εξαιρετική ασφάλεια και μέγιστα οφέλη στους ασθενείς.

Οι μέθοδοι που επιλέγονται για την διενέργεια της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης είναι η κλασική  τεχνική και η OPCAB (off-pump coronary artery bypass).

> Η κλασική αορτοστεφανιαία παράκαμψη διενεργείται με διάνοιξη του στέρνου, διακοπή της καρδιακής λειτουργίας και χρήση μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας, για την υποκατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων.

> Στην OPCAB  ή αλλιώς Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη Χωρίς Εξωσωματική Κυκλοφορία, διενεργείται και αυτή με διάνοιξη του στέρνου, όμως η καρδιά δεν σταματάει να πάλλεται, οπότε δεν χρησιμοποιείται το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται επίσης αορτοστεφανιαία παράκαμψη με πάλλουσα καρδιά και λόγω της μη χρήσης του μηχανήματος της εξωσωματικής κυκλοφορίας, έχει λιγότερες επιπλοκές για τον ασθενή και συντομότερο χρόνο ανάρρωσης.
Η μέθοδος OPCAB καθίσταται ιδανική για επιβαρημένους ασθενείς, όπως  διαβητικούς, νεφροπαθείς, ασθενείς με ΧΑΠ, ασθενείς άνω των 75 ετών, κ.α

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη - by pass, αποτελεί μία σωτήρια και δοκιμασμένη επέμβαση, που δίνει άριστα αποτελέσματα στην καλύτερη επαναιμάτωση του καρδιακού μυός.
Το χειρουργείο μπορεί να διαρκέσει από δύο έως έξι ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των παρακάμψεων by-pass που πρέπει να γίνουν.
Η ανάρρωση του ασθενή κυμαίνεται από 6 έως 12 εβδομάδες, ανάλογα την βαρύτητα του περιστατικού και την επιλογή της τεχνικής για την αντιμετώπιση του.


Μετά την επέμβαση ο καρδιοχειρουργός θα δώσει στον ασθενή και τους οικείους του, ένα πλήρες οδηγό συμβουλών για την σταδιακή επαναφορά του στον φυσιολογικό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, ο χειρουργημένος ασθενής δεν θα πρέπει να εφησυχαστεί και επαναπαυτεί στα οφέλη της επέμβασης, αλλά καλείται να υιοθετήσει ένα νέο υγιεινότερο τρόπο ζωής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του, όπως: 
•    διακοπή του καπνίσματος,
•    αγωγή για την υπερχοληστεριναιμία, 
•    ρύθμιση της υπέρτασης και του διαβήτη,
•    συστηματική άσκηση και περπάτημα,
•    διατήρηση σωστού σωματικού βάρους,
•    υγιεινή διατροφή, 
•    αποφυγή του stress,
•    τήρηση της φαρμακευτικής του αγωγής,
•    τακτικές επισκέψεις στον ιατρό για έλεγχο και αξιολόγηση.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας με τις ερωτήσεις σας:

mi (6).png

Καρδιοχειρουργικό Ιατρείο

Εντός Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


Λεωφόρος Κηφισίας & Ερυθρού

Σταυρού 4 - 15123 Μαρούσι


Ωράριο Ιατρείου:
Δε έως Πα 08:00 - 20:00

  • Καρδιοχειρουγός Ηλιόπουλος

Όροι χρήσης, Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

Δημήτριος Ηλιόπουλος

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


Διευθυντής Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία


Αναπληρωτής Καθηγητής

Καρδιοχειρουργικής

Ιατρ. Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Copyright © 2021 | Dimitrios C Iliopoulos ® CARDIAC SURGEON - Director, 4th Cardiac Surgery Clinic Hygeia Hospital Athens
Associate Professor of Cardiac Surgery, University of Athens - Hellas

Εξυπηρέτηση Ασθενών

Γραμματεία Ιατρείου


Για τα ραντεβού σας καλέστε στα τηλ.: 210 6867689210 6867690

 

Για Επείγοντα Περιστατικά

καλέστε στο: 6944 696050

Medical Web Design MS