Επεμβάσεις Ανευρυσμάτων Αορτής.

Το ανεύρυσμα της αορτής είναι ένα ύπουλο και σοβαρό νόσημα αφού εγκυμονεί δυνητικό κίνδυνο για την ζωή του ασθενή.

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος η οποία μεταφέρει το αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα.
Η αορτή εκτείνεται από την καρδιά μέσω του θώρακα έως την κοιλιακή χώρα. 
Η φυσιολογική της διάμετρος είναι περίπου 2 εκατοστά και ξεκινάει από την καρδιά, κάνει μία καμπή (αορτικό τόξο), διέρχεται από τον θώρακα (κατιούσα θωρακική αορτή) και φθάνει έως την κοιλιά (κοιλιακή αορτή), όπου στο ύψος του ομφαλού χωρίζεται στα δύο, σχηματίζοντας τις λαγόνιες αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στο κάθε πόδι.

Όταν σε κάποιο σημείο κατά μήκος της θωρακικής και της κοιλιακής αορτής αναπτυχθεί τοπική διάταση άνω του 50% της φυσιολογικής διαμέτρου, τότε μιλάμε για θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα.
Τα ανευρύσματα μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της αορτής. 
Όταν ένα ανεύρυσμα αναπτυχθεί στην θωρακική κοιλότητα ονομάζεται θωρακικό ανεύρυσμα, ενώ όταν αναπτυχθεί στην κοιλιακή χώρα, ονομάζεται κοιλιακό.
Ειδικότερα ένα ανεύρυσμα μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή της αορτής (ανιούσα αορτή), στην θωρακική αορτή και στο τελικό τμήμα της κοιλιακής αορτής, κατά περίπτωση:
  • 7% στο αορτικό τόξο,
  • 24,7% στην κατιούσα θωρακική αορτή,
  • 23% στην κοιλιακή αορτή πάνω από τις νεφρικές αρτηρίες, 
  • 30,9% στην κοιλιακή αορτή κάτω από τις νεφρικές αρτηρίες. 
Δημήτριος Ηλιόπουλος Καρδιοχειρουργός, kardioxeirourgos, Στεφανιαία Νόσος, Βαλβιδοπάθειες, καρδιοχερουργικές επεμβάσεις, Bypass, by-pass, επεμβάσεις καρδιάς, επεμβάσεις βαλβίδων, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Ανευρύσματα, αρτηριακά μοσχεύματα, βαλβίδες καρδιάς, βαλβιδοπλαστική, Στένωση Αορτικής, Ανεπάρκεια Αορτικής, Στένωση Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Τριγλώχινας, Στένωση Τριγλώχινας, Στεφανιαίες Παρακάμψεις, Αγγειοπλαστική, μπαλονάκι, Βαλβιδοπλαστικές Μιτροειδούς
Καρδιοχειρουργικό
Περιστατικό Αντιμετώπισης Διαχωρισμού της Αορτής

Ρωτήστε τον Ιατρό

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας με τις ερωτήσεις σας:

Δημήτριος Ηλιόπουλος Καρδιοχειρουργός, kardioxeirourgos, Στεφανιαία Νόσος, Βαλβιδοπάθειες, καρδιοχερουργικές επεμβάσεις, Bypass, by-pass, επεμβάσεις καρδιάς, επεμβάσεις βαλβίδων, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Ανευρύσματα, αρτηριακά μοσχεύματα, βαλβίδες καρδιάς, βαλβιδοπλαστική, Στένωση Αορτικής, Ανεπάρκεια Αορτικής, Στένωση Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Μιτροειδούς, Ανεπάρκεια Τριγλώχινας, Στένωση Τριγλώχινας, Στεφανιαίες Παρακάμψεις, Αγγειοπλαστική, μπαλονάκι, Βαλβιδοπλαστικές Μιτροειδούς

Η επικινδυνότητα ενός ανευρύσματος σχετίζεται με το μέγεθός του, αφού όπως έχει διαπιστωθεί κλινικά, όσο αυξάνεται η διάταση ενός ανευρύσματος, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες  να διαρραγεί.

 

Ο τρόπος αντιμετώπισης ενός ανευρύσματος, εξαρτάται από το μέγεθος του, τη θέση του και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.


Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται, στα ανευρύσματα που είναι μεγαλύτερα των 5 εκατοστών, στα γρήγορα αναπτυσσόμενα ανευρύσματα (περισσότερο από 1 cm ετησίως ) και στα ανευρύσματα που προκαλούν συμπτώματα ή εμφανίζουν διαρροή αίματος.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των αορτικών ανευρυσμάτων αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία με επιβεβαιωμένα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι διαθέσιμες επεμβατικές μέθοδοι είναι δύο: 
Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση και η ενδαγγειακή τοποθέτηση μοσχεύματος. 
Η κάθε μία επεμβατική επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της.


Ο χειρουργός για να καθορίσει την μέθοδο επιλογής, θα εκτιμήσει ένα πλήθος παραγόντων σε κάθε περιστατικό μεμονωμένα. 
Τέτοιοι παράγοντες είναι η θέση και η έκταση του ανευρύσματος, οι βλάβες που έχουν προκληθεί σε παρακείμενους ιστούς και όργανα, η γενική κατάσταση του ασθενούς, κ.α. 

Στα ανευρύσματα της αορτικής ρίζας η αντιμετώπιση γίνεται με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ανιούσας αορτής με ειδικό συνθετικό μόσχευμα και επανατοποθέτηση των στεφανιαίων αρτηριών.

Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει ανακατασκευή της αορτικής βαλβίδας ή αντικατάσταση της.

Στα θωρακοκοιλιακά ανευρύσματα η αποκατάσταση της αορτής γίνεται με ανοικτή  χειρουργική επέμβαση.


Στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση διενεργείται η εκτομή του κατεστραμμένου τμήματος της αορτής και η αντικατάσταση του με τη συρραφή συνθετικού μοσχεύματος από Teflon ή Dacron.

Η εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του συνθετικού μοσχεύματος είναι απόλυτα συμβατή, μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου και βοηθάει στην ανάπτυξη ιστού γύρω από αυτό.

Συμπερασματικά, τονίζουμε ότι το ανεύρυσμα της αορτής είναι ένα ύπουλο και σοβαρό νόσημα αφού εγκυμονεί δυνητικό κίνδυνο για την ζωή του ασθενή.  
Γι΄αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να μένει αδιάγνωστο.

Συνιστούμε ιδιαίτερα, στις παρακάτω ομάδες πληθυσμού, να κάνουν προληπτικό υπέρηχο για ανευρύσματα αορτής:
  • Οι άντρες ηλικίας άνω των 55ετών. Ιδιαίτερα αν είναι παχύσαρκοι, ή έχουν καρδιοπάθεια.
  • Επίσης όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου με ηλικία άνω των 40 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρυσματικών συγγενών πρώτου βαθμού, καθώς και όλοι οι καπνιστές. 

Καρδιοχειρουργικό Ιατρείο

Εντός Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


Λεωφόρος Κηφισίας & Ερυθρού

Σταυρού 4 - 15123 Μαρούσι


Ωράριο Ιατρείου:
Δε έως Πα 08:00 - 20:00

  • Καρδιοχειρουγός Ηλιόπουλος
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Google Places Icon
  • Grey YouTube Icon

Δημήτριος Ηλιόπουλος

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


Διευθυντής Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία


Αναπληρωτής Καθηγητής

Καρδιοχειρουργικής

Ιατρ. Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξυπηρέτηση Ασθενών

Γραμματεία Ιατρείου


Για τα ραντεβού σας καλέστε στα τηλ.: 210 6867689210 6867690

 

Για Επείγοντα Περιστατικά

καλέστε στο: 6944 696050

Όροι χρήσης, Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

Copyright © 2020 | Dimitrios C Iliopoulos ® CARDIAC SURGEON - Director, 4th Cardiac Surgery Clinic Hygeia Hospital Athens
Associate Professor of Cardiac Surgery, University of Athens - Hellas

Medical Web Design MS