Δημήτριος Χρ. Ηλιόπουλος MD PhD ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Διευθυντής Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ
Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καρδιοχειρουργικό Ιατρείο Υγεία
Δ' Καρδιοχειρουργική Κλινική
Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Λ. Κηφισίας & Ερυθρού Σταυρού 4 Μαρούσι
Τηλ.: 2106867689 - 2106867690
Στεφανιαία Νόσος
Στεφανιαία Νόσος - Στεφανιαία Αθηροσκλήρωση.
Στην επιφάνεια της καρδίας υπάρχουν δύο αρτηρίες που την τροφοδοτούν με αίμα και την «αγκαλιάζουν» σαν στεφάνι.
Οι δύο αυτές αρτηρίες ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες.
Η αριστερή και η δεξιά στεφανιαία που ξεκινούν από τη βάση της αορτής, ακριβώς πάνω από την αορτική βαλβίδα και διακλαδώνονται σε όλη την επιφάνεια της καρδιάς.
Ο κύριος κορμός της κάθε αρτηρίας έχει πάχος όπως ένα καλαμάκι αναψυκτικού και φέρει μικρότερες διακλαδώσεις που εισχωρούν από την εξωτερική επιφάνεια της καρδιάς, προς την εσωτερική επιφάνεια των καρδιακών κοιλοτήτων, μεταφέροντας αίμα και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του μυοκαρδίου.
Η αριστερή μεγάλη στεφανιαία αρτηρία ξεκινά με ένα μικρό αρχικό τμήμα το στέλεχος, που χωρίζεται σε δύο κλάδους, τον πρόσθιο κατιόντα και τον περισπωμένο.
Η αριστερή στεφανιαία αρτηρία, τροφοδοτεί με αίμα την αριστερή κοιλία της καρδίας, που θεωρείται η σπουδαιότερη.
Η δεξιά στεφανιαία αρτηρία φροντίζει για την αιμάτωση της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς.
Το πέρασμα της ηλικίας, το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία, είναι παράγοντες που δημιουργούν στο εσωτερικό τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών πάχυνση, σκλήρυνση και σχηματισμό από εναπόθεση υλικού, που ονομάζεται πλάκα αθηρωμάτωσης.
Η πλάκα αυτή αποτελείται από τη συγκέντρωση χοληστερίνης, ασβεστίου και κυτταρικού υλικού που εναποτίθεται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αγγείων, με αποτέλεσμα την αύξηση του πάχους του τοιχώματος τους και την ελάττωση της διαμέτρου του αυλού τους.
Όταν λοιπόν παρουσιάζεται στένωση του αυλού των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών και παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από αυτές, μιλάμε για τη Στεφανιαία Νόσο ή Στεφανιαία Αθηροσκλήρωση.
Η στεφανιαία νόσος αποτελεί στις μέρες μας την κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, είναι η σοβαρότερη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα εκτιμούν ότι εννέα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της νόσου.
Μάλιστα η στεφανιαία νόσος κατατάσσεται ως πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, ακόμη και από τον καρκίνο του μαστού.
Όπως προαναφέραμε, κατά την στεφανιαία νόσο δημιουργείται στένωση του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα την μείωση της ροής του αίματος μέσα από αυτές.
Σταδιακά αυτή η μείωση φτάνει σε τέτοιο βαθμό που η καρδιά δεν λαμβάνει το απαιτούμενο οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργεί. Για το λόγο αυτό η στεφανιαία νόσος της καρδιάς, αποκαλείται επίσης “ισχαιμική νόσος της καρδιάς”.
Οι εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου κατατάσσονται:
1. Στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα
-
1α Αιφνίδιος θάνατος
-
1β Ασταθής στηθάγχη
-
1γ Οξύ Έμφραγμα μυοκαρδίου
2. Στη χρόνια ισχαιμική νόσο
-
2α Σταθερή στηθάγχη
-
2β Σιωπηρή Ισχαιμία
-
2γ Καρδιακή Ανεπάρκεια
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου, με πρώτα τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα που εμφανίζονται στην Ελλάδα κατά ποσοστά 34/ 10.000 άνδρες και 11/10.000 γυναίκες και στη συνέχεια τη χρόνια ισχαιμική νόσο.
-
1α. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.
Στο 25% των περιπτώσεων της στεφανιαίας νόσου, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί την πρώτη και δυστυχώς μοιραία εκδήλωση. Συνήθως επέρχεται εντός μίας ώρας από την έναρξη της συμπτωματολογίας του συμβάματος. Ως εκδήλωση, εμφανίζεται σε συχνότητα 1/1000 σε άντρες 50 ετών.
-
1β. Η ασταθής στηθάγχη.
Η στηθάγχη είναι η σοβαρή θωρακική ενόχληση, που εκδηλώνεται με πόνο, σφίξιμο, κάψιμο, συμπίεση και δύσπνοια στην οπισθοστερνική περιοχή. Η ασταθής στηθάγχη χαρακτηρίζεται ως προεμφραγματική κατάσταση και εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, έχει πιθανότητα περίπου 30% να οδηγήσει σε έμφραγμα. Η ασταθής στηθάγχη οφείλεται στην απότομη αύξηση της στένωσης μίας στεφανιαίας αρτηρίας, εξαιτίας κάποιας αποκόλλησης της αθηρωματικής πλάκας, θρομβώνοντας τον αυλό του αγγείου προκαλώντας σημαντική απόφραξη. Η ασταθής στηθάγχη αποτελεί μια σοβαρή νόσο των στεφανιαίων αγγείων με κακή πρόγνωση.
-
1γ. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται σε αιφνίδια απόφραξη μίας στεφανιαίας αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Το αποτέλεσμα είναι η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και η νέκρωση μιας περιοχής του μυοκαρδίου. Όσο πιο κεντρικά είναι η βλάβη στην αποφρασθείσα αρτηρία, τόσο μεγαλύτερη είναι η νέκρωση και το έμφραγμα. Ανάλογα με το βαθμό της βλάβης που θα υποστεί ο καρδιακός μυς, κρίνεται αν θα είναι μη αναστρέψιμη.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να συμβεί μετά από έντονη προσπάθεια ή ακόμα και σε ηρεμία και δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς σαφείς ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις.
-
2α. Η σταθερή στηθάγχη.
Η σταθερή στηθάγχη αποτελεί τη συχνότερη κλινική εκδήλωση της χρόνιας στεφανιαίας νόσου και οφείλεται στις στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών από σταθερές αθηρωματικές πλάκες, των οποίων η δομή δεν έχει διαταραχθεί.
Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα της σταθερής στηθάγχης είναι προβλέψιμα και εμφανίζονται μετά από κάποια σωματική προσπάθεια. Την συμπτωματολογία που εξαρτάται ανάλογα με τον βαθμό της προσβολής των στεφανιαίων στον πάσχοντα, θα την δούμε αναλυτικότερα στην συνέχεια της σελίδας μας.
-
2β Η σιωπηρή ισχαιμία του μυοκαρδίου.
Η σιωπηρή ή αλλιώς ανώδυνη ισχαιμία δεν δημιουργεί συμπτώματα στηθάγχης στον πάσχοντα και συνήθως ανιχνεύεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στην περίπτωση της σιωπηρής ισχαιμίας οι στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών, δημιουργούν σποραδικές διακοπές της ροής του αίματος προς την καρδιά, που παρότι δεν συνοδεύονται από πόνο, εντούτοις προκαλούν βλάβη στον καρδιακό ιστό. Συμφώνα με τις τελευταίες μελέτες, η νοσηρότητα της σιωπηρής ισχαιμίας αφορά περισσότερο τους διαβητικούς ασθενείς.
-
2γ Η καρδιακή ανεπάρκεια.
Το 65-70% των ασθενών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο θα αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Στην καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας, αφού τα τοιχώματα της καρδιάς γίνονται αδύναμα και δεν μπορούν να στείλουν αρκετή ποσότητα αίματος στο σώμα. Αν δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως η καρδιακή ανεπάρκεια, τότε επιφέρει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Διαβάστε αναλυτικά για την καρδιακή ανεπάρκεια στην σελίδα μας εδώ.
Αιτιογενείς παράγοντες της στεφανιαίας νόσου.
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου είναι:
-
Η ηλικία:
-
Στους άνδρες ο κίνδυνος αυξάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών.
-
Στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.
-
-
Το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων.
-
Το υπερβολικό βάρος σώματος, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και η καθιστική ζωή.
-
Τα αυξημένα λιπίδια του αίματος (υψηλή LDL, χαμηλή HDL, τριγλυκερίδια,).
-
Η υψηλή αρτηριακή πίεση.
-
Το κάπνισμα.
-
Ο σακχαρώδης διαβήτης.
-
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
-
Το άγχος.
-
Οι χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό (υψηλή CRP).
Συμπτωματολογία της στεφανιαίας νόσου.
Καθώς η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται σταδιακά στη διάρκεια της ζωής του ασθενή, τα προειδοποιητικά συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου.
Συνήθως οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν προβλήματα καρδιακού ρυθμού, δύσπνοια, φούσκωμα, πόνο στο στήθος, τάση λιποθυμίας, ναυτία, κ.α.
Ειδικότερα:
Οι ασθενείς με σταθερή στηθάγχη, παρουσιάζουν τον λεγόμενο στηθαγχικό πόνο στις περιπτώσεις:
• μίας έντονης δραστηριότητας,
• σε μία συγκινησιακή φόρτιση,
• κατά την σεξουαλική πράξη,
• μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
Οι ασθενείς με ασταθή στηθάγχη, μπορεί να εμφανίσουν τα στηθαγχικά συμπτώματα ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέτοια συμπτώματα είναι:
-
Πόνος στις περιοχές γύρω από το θώρακα, το επιγάστριο, τον τράχηλο, την κάτω γνάθο και την πλάτη.
-
Σφίξιμο στο στήθος, καύσο, πίεση , δύσπνοια, εφίδρωση, ναυτία, αίσθηση πνιγμού και γενικότερη δυσφορία στο στέρνο.
Οι ασθενείς που παθαίνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου εμφανίζουν οξύ πόνο, ο οποίος εντοπίζεται πίσω από το στέρνο και μπορεί να συνοδεύεται από σφίξιμο, πίεση, δύσπνοια, καύσο, ναυτία, ζάλη και λιποθυμία.
Ο πόνος μπορεί ακόμη να αντανακλά:
• στους ώμους
• στον λαιμό,
• στους βραχίονες,
• στην πλάτη
• και στην κοιλιά.
Τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν για άνω των 20 λεπτών και δεν υποχωρούν με την ξεκούραση.
Ωστόσο, ένα ποσοστό ασθενών περίπου στο 20%, βιώνουν πολύ ήπια τα συμπτώματα του εμφράγματος, με αποτέλεσμα να μη τα αντιλαμβάνονται ή να τα αποδίδουν σε δυσπεψία.
Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.
Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου τίθεται από τον θεράποντα ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Ο ιατρός θα συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τη χοληστερίνη κλπ., και δύναται να παραπέμψει τον ασθενή σε εκτενέστερο διαγνωστικό έλεγχο, όπως:
-
Το triplex καρδιάς για την εκτίμηση της λειτουργικότητας της.
-
Η δοκιμασία κόπωσης.
-
Η δυναμική υπερηχογραφία (stress echo), που είναι ένα υπερηχογράφημα καρδιάς όπου κατά τη διάρκεια του, προκαλείται κόπωση τεχνητά με χορήγηση ειδικού φαρμάκου.
-
Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, που είναι μια απεικονιστική τεχνική με την οποία ελέγχεται η αιμάτωση του.
-
Η στεφανιογραφία, που είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική απεικόνισης των στεφανιαίων αρτηριών μετά από έγχυση σκιαγραφικού μέσω ειδικών καθετήρων.
-
Η αξονική και η μαγνητική στεφανιογραφία καρδιάς, που αποτελούν τις πλέον καινοτόμες αναίμακτες διαγνωστικές μεθόδους με τις οποίες μπορούν να απεικονιστούν με ακρίβεια η καρδιά και τα στεφανιαία αγγεία της.
Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής επιβάλλεται τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της νοσηρότητας στους ασθενείς που πάσχουν από την στεφανιαία νόσο.
Ωστόσο η σύγχρονη ιατρική φαρέτρα, διαθέτει αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες και επεμβατικές τεχνικές, για να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα του μυοκαρδίου στους πάσχοντες και να τους προσφέρει ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:
• Στατίνες για την μείωση της χοληστερόλης.
• Ασπιρίνη για την αναστολή της περαιτέρω απόφραξης των αγγείων.
• Νιτρώδη για την διαστολή των αγγείων.
• Β-αναστολείς που προσφέρουν επί πλέον καρδιοπροστατευτική δράση.
• Αποκλειστές ασβεστίου που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
• Διουρητικά που μειώνουν τον όγκο του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Στις περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένη στεφανιαία νόσο, όπως η χρόνια στηθάγχη, η ασταθής στηθάγχη και το οξύ έμφραγμα, ο καρδιοχειρουργός παρεμβαίνει και αποκαθιστά τις βλάβες που υπάρχουν μέσα στα στεφανιαία αγγεία.
Οι τεχνικές που επιλέγονται είναι:
η αγγειοπλαστική και
η αορτοστεφανιαία παράκαμψη.
Η αγγειοπλαστική (Μπαλονάκι), διενεργείται με την εισαγωγή ειδικού καθετήρα από την μηριαία αρτηρία που οδηγείται στο σημείο απόφραξης. Τα νέας γενιάς βιοαπορροφήσιμα stents αποτρέπουν τυχόν επαναστενώσεις και αποκαθιστούν πλήρως την αγγειακή λειτουργία. Η αγγειοπλαστική αποτελεί μη εγχειρητική μέθοδο που στα χέρια ενός έμπειρου καρδιοχειρουργού δίνει αποτελεσματικότητα που πλησιάζει το 90%.
Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass), είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο καρδιοχειρουργός παρακάμπτει τις στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών, με τη χρήση μοσχευμάτων από ένα άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς.
Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη διενεργείται στις μέρες μας, με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και δίνει άριστα αποτελέσματα.
Συμβουλές.
Η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής.
Η εκπαίδευση πάνω στην ορθή διατροφική συμπεριφορά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, έχουν μείζονα σημασία για την διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.
Ειδικότερα συμβουλεύουμε:
• Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
• Δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες.
• Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού.
• Περιορισμός του αλκοόλ.
• Διακοπή του καπνίσματος.
• Τακτική σωματική άσκηση.
• Ρύθμιση και συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.
• Ρύθμιση και παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος.
• Συχνές προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις στον ιατρό, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.